
- Dit evenement is voorbij.
A KISS – Black Sheep Can Fly/ Nima Mohaghegh en Saman Amini
Film + Q&A met Nima en Saman
26 mei 2022 at 19:00 – 19:35
De 12 jarige Syrische Abdi is tot over zijn oren verliefd op de 15 jarige Leyli. Wanneer bekend wordt dat Abdi aan het einde van de week naar een ander AZC moet verhuizen begint hij aan een onstuitbare opmars Leyli’s hart voor zich te winnen en te bezegelen met een kus.
A KISS is opgezet door Nima Mohaghegh en Saman Amini. Zowel Mohaghegh als Amini zijn zelf eind 1990 als vluchteling naar Nederland gekomen. Ze hebben een groot deel van hun jeugd doorgebracht op verschillende AZCs. Door hun persoonlijke ervaring geeft A Kiss een realistische inkijk hoe het is om in een AZC op te groeien.
Winnaar “Beste Nederlandse Korte Film” Cinekid Festival, 2018, Selectie GOUDEN KALF competitie Het Nederlandse Filmfestival, 2018. Winnaar Publieksprijs New York International Children’s Film Festival (NYICFF), 2019. Winnaar Publieksprijs Festival du Film court en plein air de Grenoble, 2019. Winnaar Beste Buitenlandse Korte film Satisfied Eye International Festival UK, 2019
Een belangrijk aspect van deze film is de poging om mensen met een vluchtelingenachtergrond te humaniseren. De makers van A KISS hebben zelf in een AZC gewoond en ook een groot gedeelte van de cast is ervaringsdeskundige op dit gebied. Hierdoor geeft de film een unieke en authentieke inkijk in het alledaagse leven in een AZC. Omdat er de afgelopen jaren gigantische aantallen mensen gedwongen hebben moeten emigreren is het belangrijk dat we allemaal investeren in de kennis van elkaar. Het is tenslotte een complexe situatie, maar wel een blijvende, de verwachting is dat in het jaar 2050 1 op de 3 Nederlanders een migrant zal zijn. Mensen hebben de neiging om uit angst de dingen die zij niet kennen te wantrouwen. Door de term ‘vluchteling’ geeft je een gevarieerde groep mensen één gezicht. Het is fijn dat er hierdoor iets meer over een bepaalde groep bekend wordt, maar het werkt wel de-humaniserend. Want identiteit zou niet opgelegd moeten worden en een generalisatie biedt weinig ruimte voor nuancering, waardoor gegronde kennis over ‘de ander’ weg blijft.
Na afloop van de film is er een een Q&A met de filmmakers.
