Brideshead Revisited - De Warme Winkel - De Sloot
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Brideshead Revisited – De Warme Winkel

22 juni van 20:15 tot 21:45

Na het succesvolle Lady Chatterley’s Lover brengt De Warme Winkel opnieuw een Engelse literatuurklassieker naar het theater. Florian Myjer katapulteert samen met Abke Haring Brideshead Revisited de 21e-eeuw in. 

Kende dit meesterwerk in de vorige eeuw nog een cultstatus onder queers én conservatievelingen, tegenwoordig lijkt deze roman overgeleverd aan de vergetelheid. Terwijl dit misschien wel het meest romantische en Anglofiele boek is dat de literatuur ooit heeft voortgebracht.

Het stiekem-autobiografische Brideshead Revisited (1945) van Evelyn Waugh vertelt het verhaal van Charles Ryder, die als jonge student aan het Oxford van begin 20e eeuw in de ban raakt van de aristocratische familie Flyte. Een zwoele zomer lang laaft hij zich op het paradijselijke familielandgoed aan hun weelderige leven, waarbij hij verliefd wordt op zowel zoon Sebastian als dochter Julia Flyte.

Maar met het einde van de zomer en de opkomst van het fascisme dient het volwassen leven zich aan. Hoe graag Charles ook zou willen, de vrijheid van die gouden augustusdagen komt niet meer terug. Wat de opmaat leek voor een radicaal eerlijk en vrijzinnig leven, blijkt het begin van een uitzichtloos en cynisch bestaan.

Zelf vastzittend in een bitter wereldbeeld, was het schrijven van deze roman voor Evelyn Waugh een poging om het geluk uit zijn jonge jaren terug te vinden. Geïnspireerd door dit zelfonderzoek misbruikt De Warme Winkel Brideshead Revisited als vehikel voor een autopsie van de liefde en een ontvouwing van onze (seksuele) identiteit. Met livemuziek gecomponeerd door Rik Elstgeest en de herinneringen en fantasieën van Florian en Abke als kloppend hart, reanimeren ze eindelijk het epische liefdesverhaal waar Waugh zo naar verlangde.

concept, tekst en spel: Florian Myjer, Abke Haring
artistiek advies en eindregie: Ward Weemhoff
scenografie: Scott Robin Jun
compositie en geluidsontwerpRik Elstgeest
harpiste:
Liesbeth Vreeburg
kostuums: Daphne de Winkel
beeld: Lonneke van der Palen
coproductie: Holland Festival

Eten
Voorafgaand aan Brideshead Revisited kan je op het terrein van De Sloot eten bij De Sering. Speciaal voor de voorstelling serveren ze een driegangen vegan theatermenu dat gebaseerd is op de abnormaal lekkere, experimentele en wekelijks veranderende zevengangendiners van TestTafel. Het theaterdiner begint stipt om 18.30. Reserveer hier.

Brideshead Revisited is onderdeel van het Holland Festival 2023 en is vanaf 5 juni t/m 1 juli te zien in De Sloot.