GEANNULEERD Julidans: Offering for a Monster - Tamara Cubas (UR) / Academie voor Theater en Dans - De Sloot
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

GEANNULEERD Julidans: Offering for a Monster – Tamara Cubas (UR) / Academie voor Theater en Dans

6 juli 2022 van 18:00 tot 20:00

Vanwege corona is Julidans genoodzaakt om de twee voorstellingen van Tamara Cubas te annuleren. Kaarthouders ontvangen z.s.m. bericht.

Dans studenten van de Academie voor Theater en Dans bevrijden zich van hun innerlijke monster in een weergaloos improvisatieproject

Bij de spectaculaire, geïmproviseerde voorstellingen van de vermaarde Uruguayaanse choreograaf en videokunstenaar Tamara Cubas staan ontmoetingen tussen mensen van diverse sociale en culturele achtergronden centraal. In Offering for a Monster werkt ze met een grote groep dansstudenten aan een bevrijding van hun angsten en blokkades.

Jong zijn, vindt Cubas, is een soort botsing tussen verleden, heden en toekomst. Door die botsing komt er een enorme hoeveelheid energie vrij; ‘het monster’. In feite kan ‘het monster’ alles zijn waarvoor de deelnemers bang zijn. Zich overgeven aan het monster is zich openstellen voor de afgrond van het onbekende. Wat zij probeert te bewerkstelligen is een verandering in mindset: hoe kunnen de deelnemers liefdevol met elkaar omgaan, op zoek naar verbinding met behoud van ieders eigenheid?

Het is een intensief project van maar liefst acht dagen – acht uur per dag – met een groep van 50 a 55 jonge mensen die dans studeren aan de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam.

In 2016 was haar voorstelling Multitud een van de hoogtepunten van Julidans 2016. Zestig tot tachtig dansers, acteurs, circusartiesten en andere professionele en amateurperformers uit Amsterdam en omgeving brachten een meeslepend, fysiek spektakel. Tijdens de repetities legt Cubas een aantal grote lijnen vast, maar de deelnemers moeten elke opvoering zelf uitvinden hoe ze daar komen. Zo ontstaat elke keer een nieuwe, dynamische groepschoreografie, die wordt gestuurd door de keuzes die elke performer ter plekke maakt.

Het is een heel organische manier van werken waarin niet het collectief of de choreograaf maar het individu bepalend is: een wezenlijk nieuwe vorm van theater maken. In de steden waar ze de voorstelling tot nu toe maakte – onder meer Montevideo, Barcelona en Mexico Stad –, brengt ze steeds een massa (een ‘multitud’) op de been van mensen die het avontuur met haar aangaan.

Tamara Cubas pint zich niet vast op één kunstvorm; ze combineert video, fotografie, choreografie en theater. Haar autonome werk gaat vooral over de kracht van Latijns-Amerikaanse lichamen, die volgestouwd zijn met herinneringen, geschiedenis, specifieke ervaringen en hun constante queeste naar dekolonisatie (Cannibal Series (2019) en Anthropophagic Trilogy (2017)). Steeds belangrijker zijn voor haar de projecten met amateurs over thema’s die haar na aan het hart liggen.

Het project Offering for a Monster wordt ondersteund door het Artist in Residence programma van de Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam.

€15